Monday, 28 August 2017

6 Reasons Why You Should Visit Macan Island


Heading to Thousand Islands but not sure which island? try this Macan island!
Eco-concept, private, and tiny-romantic island for you~




Untuk sebagian orang, mungkin Kepulauan Seribu adalah wisata yang sudah terlalu sering dikunjungi. Buat aku juga seperti itu, sampai-sampai jenuh dan gak mau lagi deh ke Kepulauan Seribu. Sejak kuliah makrabnya ke Kepulauan Seribu mulu (Serius!)  Tapi kali ini, aku pergi weekend-an di sebuah pulau di Kepulauan Seribu yang menawarkan konsep berbeda, Pulau Macan.
For some people, the Thousand Islands might be "a too often to visit" place. Same here, I've been to several islands there and I swear that I don't want to go to Thousand Islands anymore. That was until I visit this unique island, Macan Island.

6 alasan kenapa kamu harus mengunjungi Pulau Macan
Here are 6 reasons why you should visit  Macan Island for weekend get away.

1. Cuma dua hari!
All you need is only two days!

Cuma perlu dua hari satu malam untuk lari dari kepenatan Jakarta dan bersantai di pulau yang indah ini. Berangkat dari Marina Ancol, 2 jam naik kapal cepat  menuju Pulau Macan. Berangkat Sabtu pukul 8 pagi, kembali pukul 2 Siang hari Minggu keesokan harinya.
Outstanding place for weekend🙌 Only two days to escape from Jakarta and to enjoy relaxation at this beautiful island. Depart from Marina Ancol by 8 am on Saturday, 2 hours travel by speed-boat, then arrive in Macan Island. The next day at 2 pm, the speed boat will pick you up and bring you back to Marina.
Macan Island's pier


2. Sepi, bersih dan romantis 
Tranquil, clean, and romantic 

Karena pulaunya kecil sehingga pengunjung pun terbatas, mungkin sekitar 25 orang. Tidak sampai 5 menit untuk mengelilingi pulau Macan. Pun bersih, ya benar-benar bersih, anda tidak akan menemukan sampah di jalan. Kamar mandi umum memiliki interior yang apik dengan paduan batu-batu alam dan dijaga agar kondisi tetap kering dan bersih. 
Because Macan Island is so tiny, there are only limited visitors, approximately 25 at time. Five minutes is enough to go for walk tour of the island. Yet, this place is extremely clean, you couldn't find any messy garbage anywhere. The public restroom was designed neatly and is nice, its wall covered by natural stones, to keep it dry and sanitary.
I always love the colour of the sea~perfect trasparant aquamarine.


Dan romantis~perpaduan antara sepi dan private, surga kecil ini tepat bagi anda dan pasangan yang ingin menimbulkan kembali percikan-percikan asmara (yang bisa jadi hampir hilang termakan kepenatan Jakarta). Pada malam hari juga, anda dapat menyaksikan bintang kelap kelip di langit Kepulauan Seribu.
Romantic~ the combination of tranquility and privacy makes this tiny paradise perfect for you and your partner to reignite that love spark (that might have been driven away  by the wind of Jakarta). At night, you could be watching the stars shinning in the sky up above. 

3. Eco resort village
Pulau Macan menawarkan beberapa eco resort village yang kesemuanya memiliki harga dan kelebihan masing-masing. Tipe Hut yang merupakan pemondokan dengan konsep terbuka langsung menghadap laut. Sunset hut yang menghadap ke arah matahari terbenam, ada juga Island Hut dan Driftwood Hut.
Kalau ingin lebih tertutup (dgn harga lebih hemat), ada  Redbrick dengan dinding bata atau Tropical/Eco cabin dari bambu. Tetap dengan interior yang menakjubkan. Anda bisa memilih sesuai keinginan dan anggaran.
Waking up in this wonderful island, Macan Island offers several types eco resort village, with their own unique concept and budget. The hut is an open cottage, facing directly to the sea.
If you want a more private cottage (more reasonable price), there are the Redbrick literally made from red brick or Tropical/Eco Cabin made from bamboo. Both have their own spectacular interior.
You can choose as you want and based on your budget.


4. Banyak aktivitas seru
Biaya yang dikenakan ke anda sudah termasuk semua peralatan yang ada di pulau Macan dan bebas dipakai kapan saja. 
A lot fun activities! Once you have paid for this beach tourism, you can use all equipment in Macan Island anytime without additional cost.

a. Snorkeling
Ada satu spot snorkeling yang harus naik kapal dulu, sehingga perginya pun rombongan dengan pengunjung lain. Tapi ikannya kurang banyak ugh.
Atau anda bisa memilih untuk berenang dan snorkeling di sekitaran pulau Macan hingga pulau Macan kecil. Laut antara Macan dan Macan Kecil menyajikan banyak ikan dan terumbu karang. Pulau Macan Kecil juga bisa dicapai hanya dengan jalan kaki karena ketinggian air yang hanya sepinggang.
There is a snorkeling spot which you could only reach by boat. But I do not really recommend it, there's nothing there, neither fish nor coral.
Or you could just swim and snorkeling around Macan Island to Macan Kecil island-not so far from Macan. There are many colourful fishes and corals between them.  Macan Kecil Island can be reached just by walking through the shallow sea.
walking through the shallow water to Macan Kecil island



b. Canoe, Kayak or water boat
Mari pergi keliling dunia! Kayuh pedal hingga ke pulau Macan Kecil dan beristirahat sebentar. Atau kayuh mengelilingi Pulau Macan, sangat menyenangkan! Saya saja sampai 4 kali keliling😂
Let's go around the world! Canoeing or paddle water boat is amusing, right! Yet tiring, luckily I didn't need to do that, I just sit and my partner paddled for me 😁 Not only you can padlle your canoe to Macan Kecil Island and rest a bit, relax there, but also you can paddle around Macan Island. Such fun! I enjoyed it so much, I even went 4 times around the island.
pardon my blur phone camera. I didnt bring anti-fog.

c. Olahraga, board games hingga perpustakaan.
Sports, board games up to petit library. Complete!

Lengkap! Ada tenis meja, badminton, voli, billiard, board games seperti catur, dll hingga perpustakaan mini.
Dengan semua kelengkapan yang disajikan Pulau Macan, anda cukup bersantai di sini dengan udara pantai, sungguh menenangkan jiwa. Psst, pengelola juga punya hammock.
Table tennis, badminton, volley ball, billiard, board games, such as chess etc even a petit library. With all these things on this fully equipped tiny island, you dont need to go anywhere. Just enjoy beach atmosphere, calm your soul~ Psst, they have hammock, too.

5. Makanan enak!
Absolutely delicious food!

Tidak diragukan lagi, menu yang disajikan bervariasi dari Indonesia hingga western, dari vegetarian hingga non veggie. Cita rasa yang enak sekelas hotel berbintang, dan porsi yang tak berkekurangan.


Contoh menu buffet yang ditawarkan

Club house adalah bangunan utama, dimana kamu bisa menikmati buffet atau bermain billiard. Terdapat pula Bamboo & Sundeck Bar yang langsung menghadap pantai, bisa untuk berjemur dan bercengkerama dengan pengunjung lain.
No doubt about the food. There is menu of food and beverage offering, varying from Indonesian food to Western, Vegetarian or non vegetarian. As well as four star hotel, the food is perfectly delicious. The Club house is the main building, where you will find the buffet and you can play billiard. There is also Bamboo &Sundeck bar, with their lovely relaxing place facing the sea, a good spot for sunbathing and chit chat with another visitors.
Buffet at Club House
Bamboo &Sundeck bar, best relaxation spot here.


6. Pelayanan sangat memuaskan dan ramah
Excellent service and good hospitality.

She was telling us about do's and donts, include danger fish around Macan island.

Pelayanan yang memuaskan dimulai dari pertama kali datang disambut dengan penjelasan tentang Pulau Macan, do's and dont's, serta mereka menyajikan kudapan dan teh atau kopi atau air putih. Keramahan juga ditunjukkan oleh penjaga water boat, bapak yang menyapu dedaunan, ibu yang memasak dan menyajikan makanan, hingga ibu yang menyediakan lidah buaya kalau terbakar matahari. 
Jadi kalau kulit terbakar, tinggal minta lidah buaya (gratis) ke ibunya.. unch so sweet
I am completely satisfied with their service. Since the first landing in Macan Island, the management explained to us everything about the island, do's and dont's, plus they gave us a welcome snack and drink. Every worker there shows their hospitality,  including the man who sweeps the leaves up in the morning, people who cook and serve the food, and a woman who gives us aloe vera.  You can ask for free aloe vera for your sunburn. Aloe vera helps a lot.

Aloe vera- from nature made by love

Dengan merogoh kocek sekitar IDR 1,9 juta (all in) per orang untuk 2D1N di Redbrick, anda bisa menikmati surga mini di Kepulauan Seribu ini~
Menurut saya, gak kemahalan sih, tapi tetap mahal😶 Harga ini sangat sebanding dengan fasilitas yang kita dapatkan selama di sana 😇 
For only 1,9 million rupiahs (all in) per person for 2D1N in Redbrick, you can enjoy this petit paradise in Thousand Islands.
Not too pricey, but still expensive (for me) 😶 However, this price is proportional for all facilities, food and  the wonderful feeling we got in Macan Island.


Catatan kecil:
1. Hemat air, karena air tuh di sana susah, pengelola harus membeli air.
Save the water. It is hard to get clean water there, management has to buy water from outside island or simply retain falling water while raining.
2. Anda juga bisa berpartisipasi dalam menyumbangkan kotoran untuk dijadikan pupuk organik. Saking memperhatikan lingkungan, manajemen juga bercocok tanam meskipun kondisi tanah yang kurang bagus untuk plantation.
They allow you to donate your poop to be processed become an organic fertilizers. They do care about environment, and planting plants although the soil is not so good for crop. 
3. Listrik menyala dari pukul 6 sore hingga 6 esok paginya, untuk itu tidak perlu membawa hairdyer dan catokan.
Save the energy. Limited electricity supplies only from 6 pm to 6 am the next day. No need to bring hairdryer or flat iron or your phone (?)
4. Untuk keselamatan anda, selalu kenakan sepatu air khusus yang telah disediakan supaya gak kena bulu babi.
For your own safety, always use water shoes that are provided there to prevent sea urchin spines in your feet
5. Silahkan tinggalkan komen untuk pertanyaan lebih lanjut, misalnya tentang pakai travel apa ya, atau lain-lainnya.
For further information or question about Macan Island, feel free to leave on comment bellow. 😆

God bless you!

10 comments:

  1. Kyaaa a dual language blogpost! :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah padahal berpasir-pasir..biar turut memajukan wisata bahari Kepulauan Seribu di mata turis asingg sis ~

      Delete
  2. Pertama liat di ig story mu kirain Pulau Macau loh haha

    ReplyDelete
  3. Udah hmpir pengen sekali nyicipin pulau macan, t mlihat harga jd mikir lg. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya sih bang haha habis gapok gara2 ke sana yee kan.
      Karena memang kebanyakan pengunjungnya ekspat :)
      Tp gak papa lah, sapa tau mau liburan mevvah abang :D

      Delete
  4. Kak kalau minta bayarin kesana bisa kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bisaa kak, silahkan menghubungi cougar anda.. #loh hahaha

      Delete
  5. Indonesian is my dream,
    I will be there

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Kenzi :)
      Come and visit Indonesia, too many beautiful scenery here..

      Delete